#bättretillsammans

Empati för andra och dig själv

Om vi vågar lyssna på det vi inte ser, ge andra tid,tröst eller det som behövs. Vända hjärtat mot oss själva på samma sätt.

Vi har behov av omsorg, mod,acceptans, kunskap,reflektion och att få vara mänskliga

När vi börjar döma oss själva eller andra behöver vi få hjälp att se behov bakom beteenden.

Att förstå kommer före lösningar, metoder och manualer.

Vi har hjälp i att kartlägga både i vår profession men också när vi är lediga.

Mål,mening och livsvärden är inte statiska utan behöver utforskas.

Ta hand om dina behov och möt andra utifrån deras behov.

Våga fråga andra och dig själv vad du behöver nu och på sikt för att öka välbefinnande.

FB_IMG_1610904184012.jpg

Hisspodden 2021

Hiss.jpg

Vilande tankar om att äntligen starta den podd jag så länge tänkt bubblande upp igår.

Att göra bokslut och titta inåt och framåt när året tar slut är något jag gör varje år.

Igår hamnade min tanke om att tillsammans med så många kloka gäster skapa en möjlighet att välja ett vänligt sätt att ta hand om dina behov.

Meningen är att ha avsnitt som ger kunskap och ny forskning. Andra avsnitt som ger mod att våga. Behovet av tröst och medkänsla ska vara med såklart,är det ältande eller anklagande du hamnar i behövs vänlig och tydlig hantering. Acceptans är centralt för att kunna åka upp några våningar när du rasat eller fastnat.

Metaforen Hiss har funnits med mig länge och står för det jag tror på när det gäller att möta mig själv och andra i livets balansgång.

Skickar jag mig själv eller andra ner i källaren i mörker med skam,tvivel och ältande som sällskap behövs ett tydligt verktyg för att komma upp igen. Livet är inte alltid på topp men att hantera och förstå egna och andras behov är centralt för mig.

Jag har under 2020 spelat in en webutbildning för www.fortbildia.se där jag pratar Hållbart och hälsosamt arbetsliv. 2020 har jag också haft förmånen att vara chef för fantastiska medarbetare på Linköpings Stadsmission som lärt mig så mycket om öppenhet, transparens,sårbarhet och mod.

I podden får du möta gäster som kan hjälpa dig stanna upp och lyssna till dina behov.

Varmt välkomna att kliva in i hissen tillsammans med mig och gäster.

Gott nytt år Agneta

#bättretillsammans #hållbarhet

20201231_074835.jpg

En sak i taget

72202011200.jpg

Hur motverkar vi trötthet och prestationskrav? Vikten av obrutenhet i arbete och aktivitet är avgörande för att skapa möjligheter för hjärnan att vara hållbar. Om vi hittar ett eget sätt dra tillbaka fokus på uppgiften när vi blivit distraherade finns det möjligheter att både må bättre och få det vi ska göra gjort.

Kikar vi på metoder för att stödja vår hjärna finns det outsinliga källor men jag inspireras av hjärnforskning och beprövad erfarenhet..

En uppgift i taget, gå tillbaka när du blir avbruten. När du är klar sudda ut meningen och skriv nästa uppgift.

Du behöver inte hålla allt i minnet utan kan lugnt svara på kollegans fråga eller ta ett telefonsamtal.

Reflektion över mitt yrkesliv so far...

FB_IMG_1594069136314.jpg

Stannar upp och förundras över att så mycket i mitt yrkesliv handlat om vad jag gjort tillsammans med andra. Tillsammans med klienter som ju alltid är huvudpersoner och skälen till det jag gör. Tillsammans med kollegor från när och fjärran, över yrkesgränser och med ett gemensamt fokus att ta ansvar för just det var och en av oss kan. Jag blir fortfarande förvånad när jag möter människor som tror att de behöver kunna allt….det är ju inte en möjligt, rimligt eller ens önskvärt. Jag älskar att lära mig nya saker och att ständigt imponeras av andras kunskaper och generösa sätt att dela dem.

Modet att vara sårbar, erkänna att jag inte vet eller att jag tog fel och behöver göra om på nytt sätt är en kvalité som jag vill fortsätta utveckla.

Vikten av fortbildning och att implementera kunskap är en livsläxa och kan inte nog betonas.

Viljan att verka tillsammans med andra och se kunskap förökas och komma många till nytta är min drivkraft.

Väl mött till hösten efter en sommar med återhämtning, förundran, flow, glädje och sorg, varma omtankar om er alla.

Att ta hand om varandra

Hur tänker vi när våren närmar sigVi önskar skapa trygghet i en osäker världVem kan vi lita på och hur ska vi vara med osäkerhetenVågar vi öppna oss , se till våra behov som människor, , vara med oron och glädjas åt det lillaSkratta när vi kanTala o…

Hur tänker vi när våren närmar sig

Vi önskar skapa trygghet i en osäker värld

Vem kan vi lita på och hur ska vi vara med osäkerheten

Vågar vi öppna oss , se till våra behov som människor, , vara med oron och glädjas åt det lilla

Skratta när vi kan

Tala om för de som är viktiga för oss vad de betyder

Inte hålla andan utan andas fritt utan att invadera någon annans säkerhetszon

Se det vackra

Se de som lider

Stötta de som hjälper

Vi blir bättre tillsammans även om vi håller oss på distans behöver inte värmen och omtanken göra det

Vardagsstöd inifrån dörren med Anna PG

Anna PG och Anna Sjölund <3  VAd och Hur man behöver stöd

Anna PG och Anna Sjölund <3 VAd och Hur man behöver stöd

När det ligger ett bokpaket i brevlådan med de efterlängtade och välbehövliga böckerna Vardagsstöd 1 och 2 då jublar jag. Det är ju ingen större ide att jubla själv så därför gör jag det tillsammans med er. Böckerna är till för oss som ger stödet och de som tar emot stödet i sitt hem eller på ett boende.

Huvudfokus är att få en karta över vilket stöd huvudpersonen behöver för vilken dagsform och situation. Det finns kartläggningsmaterial, kunskap och användbara listor för att skapa ja just det Vardagsstöd. Författarna är Anna PG som har autism och förklarar just dagsformen och energiavlastande åtgärder på ett briljant sätt tillsammans med Anna Sjölund som ringar in hur stödet kan ges.

I vilken verksamhet du än arbetar i med personer som behöver ditt stöd för att få en fungerande vardag kan du hålla båda böckerna i handen och sätta igång.

Böckerna Vardagsstöd 1 och 2 beställs från https://www.logistikteamet.se/pedagogisktperspektiv/merinfo/pedper-001/Paket_Vardagsstod_1_och_2_-_For_personer_med_autism_adhd_och_andra_kognitiva_funktionsnedsattningar?add-to-cart=8322

Gyllene stunder med Funkkonsulten

annelie.jpg

För några år sedan var jag tillsammans med Annelie Karlsson www.funkkonsulten.se med och arrangerade ett seminarium i Sveriges riksdag tillsammans med #barnibehov. Jag slogs direkt av Annelies värme, generositet och gedigna kunskap om neuropsykiatri och lågaffektivt bemötande. Vi blev vänner och kollegor med en gemensam kampanj #rörinteminkeps som förde oss ut på gemensamma äventyr. Vi gick Studio III tillsammans hos Bo Hejlskov Elvèn, stod på bokmässan med kepsen, föreläste och samskapade på distans.

Vill verkligen slå ett slag för det humanistiska och erfarenhetsbaserade sätt Annelie sprider kunskap för att barn och unga ska få rätt att vara sig själva och få adekvat stöd. Annelies senaste bok är en guide för fritidshem för att kunna skapa en miljö där lek och utveckling är möjlig för alla. Bokserien om autism och adhd i skolan har med Annelie berikats med en bok för gymnasiet .För de unga som ofrivilligt blir hemma från skolan då krav och anpassningar inte utformats för elevens bästa finns också en bok med Annelie som medförfattare.

Vi fortsätter vår gemensamma väg i ett nytt nätverk för lågaffektiv pedagogik..och jag vill verkligen rekomendera en föreläsning eller handledning med Annelie.

Här kommer ett blogginlägg om gyllene stunder från Annelies blogg

Blogg från Funkkonsultens hemsida

labdagar 2018.jpg

Äg ditt liv

Hillevi Wahl kom in i mitt liv under kristallkronorna på ett fik i Stockholm för några år sedan. Givetvis visste jag på ytan vem hon var. Journalist, författare, krönikör och poddmakare men nu mötte jag en människa varm full av idéer och med en önskan att samskapa i glädje och energi.

Hillevi var först för mig känd för sina böcker om sin uppväxt,tonårstid och vuxenblivande där hon hudlöst beskrev det svåra med att växa upp i dysfunktionell familj och dess förödande konsekvenser.

När vi möttes hade hon gett ut boken Äg ditt liv som för mig är en hjälpreda i min verktygslåda. Att få dela den energi, hoppfullhet och klokhet Hillevi besitter är en gåva. Vi har sedan dess bollat ideer om samskapande och titeln på denna bloggsida bättre tillsammans är från ett av våra planeringsmöten.

Vi vill tillsammans att andra blir bättre tillsammans. Håll utkik för våra planer de kommer att bli en fest och en glädje att få göra tillsammans med Hillevi.

Tills dess vill jag ge er läs och lyssnatips med finaste Hillevi <3

https://www.hillevi.nu/mina-bocker/

https://poddtoppen.se/podcast/1210854150/ledande-fragor-med-hillevi-wahl

https://poddtoppen.se/podcast/1384970155/kroppspodden/hillevi-wahl-moter-stina-wollter

ag-ditt-liv-sa-far-du-mer-tid-kraft-och-gladje.jpg

Krönika - Det kunde lika gärna varit jag

Krönika - Det kunde lika gärna varit jag

I mitt yrke möter jag människor som lika gärna kunde varit jag och det är ett motto som lever med mig och som påverkar hur jag möter människor. Om jag skulle tänka att det handlar någon annan sorts människor eller i värsta fall dom där vad skulle det då säga om mig? Det skulle säga att jag tror att jag är skyddad genom mitt yrke och att missbruk och psykisk sjukdom inte skulle kunna nå mig på grund av det. Visst låter det orimligt dumt eller hur? Det finns inget vaccin eller yrkesmässigt skydd mot varken psykisk sjukdom eller beroende det handlar om vad jag föds med, vad som händer mig i livet hur jag är rustad att möta livet och vilket stöd jag får eller tar emot.